جمهوری ترکیه: در سرزمین آناتولی و غرب آسیا واقع شده و بخش کوچکی از آن که در اروپا قرار دارد، به وسیلهی تنگهی بسفر، دریای مرمره و تنگهی داردانل، از آسیا جدا میشود.
ترکیه از شمال به دریای سیاه، از غرب به دریای اژه و از جنوب غربی به دریای مدیترانه راه دارد. این کشور از غرب با بلغارستان و یونان، از شمال شرقی با ارمنستان، آذربایجان و گرجستان و از جنوب شرقی با سوریه،عراق و ایران همسایه است.
پایتخت ترکیه، آنکارا نام دارد و بزرگترین شهر آن، استانبول است. از نظر مساحت، ترکیه سی و ششمین و از نظر جمعیت (در سال ٢٠٠٧) شانزدهمین کشور جهان است. نوع حکومت آن، جمهوری چند حزبی با یک مجلس قانونگذاری است.
از شهرهای مهم این کشور، میتوان به استانبول، ازمیر، بورسا و آدانا اشاره کرد.
آنکارا : پایتخت کشور ترکیه، شهر معماریهای رومی و عثمانی، شهر دشت و موسیقی، شهری پر از میوه و عسل
این شهر از معدود شهرهای توسعهیافتهی دنیاست که در کنار ظاهر مدرن و امروزیاش، نشانههای سنتی دوران گذشته را هم حفظ کرده. ساختمانهای سنگی، قلعهها و سفرههای باستانشناسی آنکارا شهرت زیادی دارد و شرایط خوب بازرگانی و کشاورزی، از آن شهری مدرن ساخته که پذیرای توریستهای بسیاری است. آنکارا به خاطر ارتفاع از سطح دریا و کوههای دور و بر، زمستانهای سرد و برفی و تابستانهای گرم وخشک دارد. برای همین بهتر است حول و حوش بهار یا پاییز که هوایش معتدلتر است به آنجا سفر کنید.
اصلیترین خیابان شهر، بلوار آتاتورک است: بلوار پهن و زیبایی که از بخش قدیمی آنکارا در شمال شروع میشود و حدود پنج و نیم کیلومتر به سمت جنوب کشیده میشود. اگر کوچهپسکوچههای قدیمی و رستورانها و کافههایی با سقفهای چوبی و دکور قدیمی را دوست دارید، سمت بخش قدیمی آنکارا بروید که از میدان اولوس شروع میشود. میدان را میتوانید از روی مجسمهی سوار بر اسب آتاتورک که وسطش گذاشتهاند، بشناسید. بد نیست توی کوچههای سنگفرش آن اطراف قدمی بزنید، قصر زیبای اولوس را ببینید، توی بساط دستفروشها سرکی بکشید و یا مغازههای فرش و آنتیکفروشی را تماشا کنید. فرشهای کوچک خوش نقش و نگار که راحت توی چمدان جا میشوند، ظرفهای نقره، آینههای چوبی در دار و جواهرات قدیمی، از جمله سوغاتیهایی هستند که حال و هوای زندگی سنتی آنکارا را در خود دارند. هنر خیابانی هم به خاطر هنرنمایی نقاشها و نوازندهها در این حوالی، سرگرمی خوبی برای مسافران است. میتوانید با پرداخت چند لیر ناقابل، پرترهی خودتان را به عنوان یادگاری از آنکارا به خانه ببرید.
استانبول : شهر امپراطوریها.
استانبول، شهری دو تکه میان آسیا و اروپا، نمایشی همیشگی از فرهنگ، سنت و تاریخ ترکیه را در کنار زیباییهای امروزیاش اجرا میکند.
قرار گرفتن استانبول بین دو دریای سیاه و دریای مرمره، تابستانهای شرجی و زمستانهای پر از برف و بارانی برایش ساخته. بهترین وقت سفر، فصل بهار و اوایل پاییز است که دمای هوا حداکثر ٢٣ درجه میشود و رطوبت هم بسیار پایین است.
بعد از وارد شدن به استانبول و از همان داخل فرودگاه آتاتورک شاید اولین چیزی که توجه مسافران را جلب میکند، پرچمهای قرمز ترکیه است که از همه جا آویزان هستند؛ علاقه و تعصب ترکها به ملیت و رهبرشان آتاتورک باعث شده که شهر بزرگ استانبول همیشه در یک جشن ملی به نظر برسد. فرودگاه در بیستکیلومتری غرب شهر واقع شده و تا مرکز شهر با تاکسی حدود نیم ساعت فاصله دارد. کرایهی تاکسی نسبتاً گران است و میشود همین مسیر را با مترو، اتوبوس یا تراموا هم طی کرد. بستگی به حال و حوصله و انتخاب خودتان دارد. ایستگاه مترو از سالن اصلی فرودگاه ده دقیقهای پیادهروی دارد ولی بسیار راحت و ارزان است، به شرطی که شما از آن آدمهایی نباشید که همه چیز را توی چمدان با خودشان این طرف و آن طرف میبرند.
ازمیر : ترکیهی کوچک.
ازمیر سومین شهر مهم ترکیه محسوب میشود و از هر گوشه و کنار این کشور، تکهای را در خودش دارد: شهری باستانی که امروز شکلی توسعهیافته و مدرن پیدا کرده و یکی از مراکز مهم تجاری هم به شمار میآید.
تابستانهای ازمیر، با حداکثر ٣٠ درجه دما، گرم و خشک است، ولی شبها باید انتظار نسیم ملایم دریا را داشت. زمستانها باد و باران دارد، اما به ندرت برف میبارد، شاید سالی یکی دو بار. با این همه، باغهای زیبای زیتون در کرانههای دریا، جنگلهای کاج و صخرههای زرد و نارنجی در فصل گرم جلوهی دیگری دارد.
مسافرانی که با هواپیما به ازمیر میرسند، عموماً وارد فرودگاه اصلی شهر یعنی فرودگاه بینالمللی عدنان مندرس میشوند؛ فرودگاه نزدیک به پانزده کیلومتر از مرکز شهر فاصله دارد و در جادهای که به سمت کوشآداسی میرود، واقع شده و رفتوآمد به آن از طریق تاکسی و اتوبوس انجام میشود. اتوبوسها طبعاً بهصرفهتر هستند و هر نیم ساعت یک بار از ایستگاه فرودگاه به سمت مرکز ازمیر حرکت میکنند. برای گشت و گذار در شهر، علاوه بر تاکسی اختصاصی و اتوبوس، میتوانید مترو ودولموشها (تاکسیهای اشتراکی ترکیه) را هم در نظر بگیرید. کرایهی تاکسیها به وسیلهی تاکسیمتر تعیین میشود و شبها گرانتر است.
برای اقامت در استانبول، اگر خیلی اهل گشت و گذار هستید و ترجیح میدهید از جاهای دیدنی دور نباشید، بهتر است که در یکی از دو محلهی تقسیم یا سلطاناحمد هتل بگیرید. تقسیم اصلیترین بخش جدید استانبول در قسمت اروپایی و سلطاناحمد مرکز بخش قدیمی در همین قسمت است. هر دوی اینها به مراکز خرید و دیدنیهای تاریخی نزدیک هستند و هتلهایی با سرویسهای متنوع و قیمتهای متوسط دارند؛ ولی برای یک هتل لوکستر با چشماندازی به دریای مرمره، باید در بخش غربی و اطراف فرودگاه جستجو کنید.